Arvamuslood

Riik peab aitama peresid kodu soetamisel ja ehitamisel

Andro Roos koosTartu ehitustöölistega Kapsa 1 uusarenduse objektil.
Andro Roos ridaelamu ehitusobjektil Tartu ehitustöölisi innustamas

Ühel kohtumisel valijatega mulle esitati põletavalt probleemne küsimus: “Olete rahandusega seotud inimene, Tartu Hoiu-laenuühistu juht. Kuidas on Eesti oludes ja seaduseruumis võimalik saada just riiklik toetus elamise soetamisel või ehitamisel. Minna ja vormistada pangaleaen pole suur kunst, kuid teame, millised on praegu intressid ja laenu vormistamise tasud. Pealegi pankadel on laenude väljastamisel ranged ja sageli ületamatud kriteeriumid”.

Pakun praktikuna välja mõttekäigu, mille teostamiseks on vaja laiade valijate hulkade ja seetõttu ka mitme partei toetust. Aga see tuleb selgitustööga saavutada!

Nii ma siis vastasin oma valijale: “Ühiskonna alus oli, on ja jääb – perekond. Ema, isa ja lapsed. Olgu üks, kaks, kolm või veel rohkem lapsi. Iga perekond peab olema Eesti Vabariigi jaoks hindamatu. Selleks teen mina, Andro Roos, ettepaneku, et Eesti Vabariik peab igale Eesti Vabariigi perekonnale, kes soovib ehitada või soetada kodu (olgu maja või korterit), andma Eesti Panga vahendusel ILMA INTRESSITA pikaajalist laenu.

Eesti peredele ILMA INTRESSITA laen kodu soetamiseks!

Ma tean, mida riigisaksad selle kohta ütlevad! Nad ütlevad, et Eesti Pank ei või kodanikele laenu anda. Kehtiv Eesti Panga seadus keelab seda. Aga mina ütlen, et meie Riigikogu saadikutel on õigus ja voli muuta seda ebaõiglast seadust!

Rahasaksad on mitmel korral püüdnud meid hirmutada, väites, et kust võtab Eesti Pank selleks raha? Tõesti, tasuta ei saa ju midagi. Täiesti õige, rahandusspetsialistina ütlen ka mina – tasuta ei saa midagi. Aga ei tohi unustada, et Eesti Pank teenib eurode ringlusse andmiselt korraliku kasumi.

Kuna olen otsustanud kandideerida Riigikogu valimistel, siis väljandan selge sõnumi – alustan Eesti perekondade nimel Riigikogu liikmena võitlust ja selgitustööd selle nimel, et osa Eesti Panga kasumist käseb Eesti Vabariik, mis on Eesti Panga omanik, edaspidi anda justnimelt Eesti peredele ILMA INTRESSITA ja seda kodude soetamiseks!”

Mida arvad Sina, hea sõber? Kas alustame selle nimel ühiselt tööd?