Arvamuslood

Tarbimislaenude võtmist ei ole vaja õhutada

Portaalis ärileht.ee ilmus 8. septembril 2020 artikkel “Tarbimislaenud on Eestis euroala kallimad. Kas riigipank looks õiglasema laenuturu?“, milles arutati Eesti tarbimislaenude sektorist ja riigipanga loomise idee üle. Kas riikliku arengupanga loomine võiks tarbimislaenud eestlaste jaoks soodsamaks teha ning jätta kasumi Eestisse?

Vastuseks ilmunud artiklile on Andro Roos kommenteerinud järgmiselt:

“Esiteks ei ole vaja õhutada tarbimislaene. Kui riigipank, siis see peab andma pikaajalisi madalaprotsendilisi laene Eesti tootlikele ettevõtetele. Ainult ettevõtlus ja tootmine toob raha sisse, kõik muu viib välja. Riigipanga ainus ülesanne saab olla raha Eestisse jätta ja siin seda eestlaste heaks kasvatada.
Teiseks, milleks riigipank kui on olemas ja võiks (sh riigi mittevahelesegamisega) arendada rahvapanku ehk hoiu-laenuühistuid. Õigus – seda pole riigiseltskonnal kasulik teha, sest HLÜsid ei saa börsile viia ja riigiseltskonnal ei kuku midagi sellest oma põhjatutesse taskutesse. Pole midagi mahaparistada.”

Riikliku panga idee väärib kaalumist, kuid tegelikult saaksid sama eesmärki aidata täita juba olemasolevad rahvuslikul kapitalil põhinevad finantseerimisasutused, mis juba kuuluvad meie rahvale – hoiu-laenuühistud!